Professor Jackie Ying awarded the prestigious Mustafa Prize

Prof. Jackie Ying
Professor Jackie Ying a Singapore based Scientist awarded the prestigious Mustafa prize in the field of Nano-biotechnology. Prof Ying was recognized in particular for her role in developing glucose-sensitive nanoparticles that deliver insulin to diabetic patients only when their blood glucose levels are high.
The system does away with external blood glucose monitoring by finger pricks, and allows insulin to be delivered orally or by the nasal passage, instead of through injections.
The Mustafa Prize recognizes leading researchers and scientists of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) member states, and Muslim researchers from around the world. She shared with  "The Straits Times" that she intends to use a portion of the prize money to get more students intrigued about science, such as through exchange trips to renowned overseas science institutions and better-equipped school laboratories. She will start her effort at her alma mater Raffles Girls' School. 
Prof Ying, was born in Taipei, and raised in Singapore and New York, converted to Islam in her 30s.
Sources: Musta prize, The straits Times

The Edward M. Kennedy (EMK) Center, Dhaka

To receive current updates , counseling about Education USA , the Edward M. Kennedy (EMK) center, Dhaka  provides healthy support to the students , who are interested to pursue higher education in the USA. It also engaged in basic counseling on application process to American educational institutions, the EMK Center also provides students direct access to the American Center library resources like books, CDs and study guides along with the EMK Center’s own library resources. The counselor's are trained by EducationUSA and is available on weekdays at the EMK Center for one on one appointments and is also able to visit educational institutions, if proposed. The EMK Center coordinates directly with the American Center in order to ensure that students receive current, comprehensive and accurate information about colleges and universities in the USA.
Activity A:A: Free Seminar regarding studying in the US, EVERY TUESDAY, 3:30 PM @ EMK Center 
Activity B : Free Seminar on University Search Process,  WEDNESDAY [Twice a month], 3:30 PM @ EMK Center 
Address of the EMK Center:-

Cross Culture Internships 2016

Cross Culture Internships Applications 2016
The Cross Culture Internships offers young Professionals and committed volunteers the opportunity to expand their professional and political competence as well as as to gather international experience through a stay in another cultural context. It is implemented in partnership with the German Federal Foreign Office. The Internships are mainly offered in the following fields:-
Legal dialogue, Justice & Human Rights, International politics & political education, Environment, Knowledge society & Education,Economy & development cooperation, Media, Arts & culture
For participant the benefits are:-
For GERMAN : visa fee, health insurance, travel costs round trip, a monthly grant of 1.100 Euro, (accommodation and public transport at destination to be organized and paid by participant ).
For participants from ABROAD: visa fee, health insurance, travel costs round trip, a monthly grant of  550 Euro, accommodation in Germany, urban public transport at destination.
Carefully read the Technical Requirements and how to proceed with the Application documents  There are Two parts in the Application form, PART 1 which is for the Applicant and PART 2 for the Applicants parents organizations. All details information like application guideline, FAQ are well described in the ifa (Institut für Auslands¬beziehungen) website. The last date submitting the application for Bangladeshi applicants is 6 December 2015. Best of Luck and wishes a success to get the opportunity of internships to the all applicants.

National University 1st Convocation : 30th November 2016

The National  University Representative with Honorable President
The Dream of National University (NU)  students  of Bangladesh have come into true. Today (23/11/15) the Vice-Chancellor Prof. Dr. Harun-Or-Rashid with his 5 members team meet with Honorable President and Chancellor of the universities Md. Abdul Hamid . They have requested to made the decision of  convocation date and invited  him to preside the convocation as well as to blessings to the graduates. President Cordially accept their invitation and declared the convocation date .
The 1st Convocation of National University of Bangladesh will be held on 30th November 2016 and the venue is Bangabandhu International Conference Center, Dhaka.  He wishes  for the success of the program taken by the University Authorities. Need to know that, this will be the first Convocation for National University of Bangladesh which was a demand from their graduates. The other team members were Pro-Vice Chancellor Dr. Md. Aslam Bhuiyan, Prof. Dr. Munaz, Treasurer Prof. Md. Noman-ur-Rashid and Register Md. Mollah Mahfuz Al Hossen. The University Authority will come with details on time to time about the convocation. Best wishes. News Source: lekhapora24.com

University of Chittagong 4th Convocation

The 4th Convocation of University of Chittagong (CU) will be held on December 21th 2015 Monday at 2-30 PM at the CU Campus. The Honorable President of the People's of Bangladesh and the Chancellor of the University - His Excellency Md. Abdul Hamid has kind his kind consent to preside over the convocation. Emeritus Professor Dr. Anisuzzaman, Department of Bengali, University of Dhaka will grace the occasion as honorable convocation Speaker.
The Sign Up FORM : SIGN UP FORM OF CONVOCATION
Who can Attend: GRADUATE AND MEDALIST 

DESCO Questions (BUET 2010)


Harsh Vardhan Shringla the new Indian envoy in Bangladesh

The ministry of  External Affairs of India in a press release said that Mr. Harsh Vardhan Shringla appointed as the next High Commissioner of lndia to the People's Republic of Bangladesh on 18th November 2015. He is succeeded by Mr. Pankaj Saran.  Shri Harsha started his career as IFS officer in 1984. Currently he is Ambassador of India to Thailand. Heartiest Welcome To Bangladesh in his new journey and we wish Bangladesh and India may solve different issues in his tenure. Again Welcome To Mr. Harsh Vardhan Shringla from the people of Bangladesh.

DPDC Assistant Engineer (Electrical) Questions

Recruitment Test : DPDC Assistant Engineer (Electrical)
Venue : BUET , Compiled By Engr. Kazi Mahmudul Hasan (RUET)

1. Find IB, ICQ, VCE ( Collector Feedback Transistor Circuit)
β= 90, R1= 420 K, R2=15 K, R3=7 K, V= 10 V.
2. Find the H(w) from following equation
4 d2y/dt2 + 2 dy/dt + 3 y (t) = 4 u(t)
3. Draw i) Unipolar RZ ii) Bipolar NRZ iii) Bipolar RZ signal for 11011001 Bit . In practical purposes which one is used and why?
4. A transformer delivery load 3A of P.F. =0.2. its primary and secondary turn ratio 1000 & 200. Find primary current when secondary delivering 80 A at P.F. = 0.8 . Also find primary power factor.
5. A transformer of 4 MVA, 13.2 KV has impudent ( 0.07 + j0.147) delivering power 8 MVA short transmission line having impedance 2 + j0.5. Load at the end of transmission line 10 MVa, 13.2 KV. Find impedance on new base 10 MVA, 13.2 KV also draw the circuit diagram.
6. A Balance Delta Load having resistance 10Ω of each phase is parallel with Balance Y-load having impedance (10 +  j6) of each phase. The supply voltage is 110 V. Find current and line voltage.

45th BMA Assistant Engineer (MECH.) Questions



1. The Purposes of Heat treatment.
2. a) Difference between ABS and TCS
    b) 1st Law of Thermodynamics
3. What is refrigeration?
4. a) Write down the Ohm’s law
    b) Difference between IC Engine and Steam Engine
5. a) Why use cutting fluid?
    b) What is FEI?
6. Describe- a) Compression ratio b) Poision ratio c) Volumetric efficiency
                    d) Piston displacement
7. Difference between motor and pump.
8. Difference between impulse turbine and reaction turbine
9. Difference between supercharge and turbocharger
10. Advantages and disadvantages of LPG in using a CAR..

EGCB, Assistant Engineer (Electrical) questions

Rony Parvej’s EEE Question Bank EGCB-2014, BUET
Recruitment Test Question of Electricity Generation Company of Bangladesh (EGCB) 
Compiled by: Rony Parvej (IUT, EEE’07) 
Post: Assistant Engineer (Electrical) 
Time: 90 minutes Full Marks: 100 Exam Date: 23.05.2014 Venue: BUET
MCQ ( Non-Departmental) 60 x 0.75 =40
1. Gravity setting chambers are used in industries to remove
(a) SOx (b) NOx (c) suspended particulate matter (d) CO
2. Dumping is
(a) selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price (b) the process by which the supply of a manufacture's product remains low in the domestic market, which batches him better price (c) prohibited by regulations of GATT (d) All of the above
3. Friction can be reduced by changing from (a) sliding to rolling (b) rolling to sliding (c) potential energy to kinetic energy (d) dynamic to static
4. The ozone layer restricts
(a) Visible light (b) Infrared radiation (c) X-rays and gamma rays (d) Ultraviolet radiation

44th BMA SPL Course- EME (EEE/EECE)

44th BMA SPL Course- EME (EEE/EECE)
Collected By HIMEL & RAHAT
General Knowledge-50Marks (Pass Marks -20)

Question type
1. MCQ ( Maximum induction motor related)
2. General knowledge
3. Fill in the blanks
1. Second World War.
2. Bangladesh test status
3. National Flag (Ratio & Design)
4. Bangladesh liberation war sector
5. First Nobel prize in Bangladesh

DESCO recruitment test written Questions


Recruitment Test Question of Dhaka Electric Supply Company Limited (DESCO)
Compiled by: Rony Parvej (IUT, EEE’07)
Post: Assistant Engineer (Electrical)
Time: unknown Full Marks: unknown
Exam Date: 12.12.2010 Venue: unknown

1. Why we use Y connection in alternator?
2. For the following circuit, prove that, f = 1/√ ( 1/L – R/L )
3. What is the maximum efficiency of 100 KVA transformer if core loss is 900W and full load copper
loss is 1600 W.
4. A battery is having 100 Ah capacity and 25% charge. If 10A load is continued for 6 hours then what
is the final condition of the battery?
5. Differentiate between diode rectifier and thyristor rectifier.
6. What is biasing? Write down it’s significance.
7. What is back emf? Write down it’s significance.
8. If per primary winding voltage is 1V then what will be the per secondary voltage?
9. Why transformer is rated in KVA?
10. What is Ferranti effect?
11. When quality factor ά = 100, C=10 pF, then R=?
12. Define Real power, Reactive power and apparent power.
13. Without power factor meter, how can we measure the power factor of a circuit?
14. Why impedance is greater in AC rather than in DC?
15. We have 100A dc and 100A ac. Which will produce high heat and why?
16. What would be the minimum applied voltage at AB point:
17. Given that, I = , l= , B= . What will be the value of force, F ?
18. Draw the circuit diagram of florescent lamp and incandescent lamp.
19. When speed = 950 rpm, pole = 6, f = 50 Hz then slip = ?
20. Why glass insulators are more used than porcelain insulators?
21. What are tha advantages of underground cable?
22. Why low voltage side is short circuited in short circuit test?
Courtesy: Engr. Md. Towhidul Islam, B.Sc Engineer (CUET)

work and holiday visa : AUSTRALIA

Bangladesh and Australia have signed Work and Holiday arrangements to allow young citizens of their respective countries to work and enjoy holiday, effective from 3 September 2012. Under this arrangements young Bangladeshi nationals aged 18 to 30 will have an opportunity to travel and work in Australia for up to 12 months. This visa allows you to supplement the cost of your holiday through periods of temporary or casual employment. Deadline of Work and Holiday visa Program 2015 - online application form will available from 10:00 am, 1st October, 2015 to 4:00 pm, 30th October, 2015. More on- http://mha.gov.bd  The detail information  of the Work and Holiday visa are also available http://wahvbd.com
Information collected from Ministry of Home affairs , Bangladesh.
The Official circular of the Work and Holiday visa program :- Official Circular
 

JANATA BANK WRITTEN TEST QUESTIONS

JANTA BANK WRITTEN TEST FOR RECRUITMENT OF SR. OFFICER
ENGLISH:-
Fill in the blanks (26-30) with appropriate words-
26. You must cut___your expenditure
a) with b)at c) down d) out e) None of them
27. He and his friend ___arrived
a) has b) have c) will d) shall e) None of them
28. I wish I ___millionare
a) am b) was c) is d) were e) None of them
29. ____all his attempts to solve the problem, he failed.
a) after b) because c) despite d) before e) None of them
30) We like people___speak __truth
a) Who, the b) whom, whole c) Whose, always d) whom, the e) None of them
Direction:- Select the correct spelling of the word in CAPITAL letters.(31-35)
31. REPURCUSION
a) Repercusion b) Repercussion c) Repurssion d) Repurcusion e) None of them
32. COMMISION
a) Commison b) Comission c) Commission d) Comision e) None of them
33. ACCOMODATION
a) Accommodation b) Acomodation c) Acommodation d) Accommodasion e) None of them
34. SUCESSFUL
a) Sucessful b) Suceesful c) Successful d) Successful e) None of them
35. ILLEGIMATE
a) Illegitimate b) Illeitimate c) Illegetimate d) Illegitimat e) None of them
Choose the word which is most nearly similar in meaning to the word in CAPITAL Letter
36. DILLIGENT
a) laid back b) large c) Industries d)lethargir e) None of them
37) INFLATED
a) Exorbitant b) Reasonable c) Sensible d) low e) None of them
38) INGENUOUS
a) Sophisticated b) Clever c) cunning d) devious e) None of them
39) ENHANCE
a) doubt b) Improve c) Indolent d) agree e) None of them
40) HYPOTHETICAL
a) logical b) Alternative c) assumed d) reasonable e) None of them
Direction:- Choose the word which is most nearby opposite in meaning to the word in CAPITAL Letter (41-45)
41) DEBACLE
a) decide b) success c) similar d) spurious e) None of them
42) UNTENABLE
a) Indenfensible b) weak c) sustainable d) shaky e) None of them
43)  EXPEDITE
a) accelerate b) advance c) rush d) impede e) None of them
44) LETHAGIC
a) energelic b) lazy c) indifferent d) bored e)None of them
45) BONA-FIDE
a) Honest b) Pune c) Similar d) Spurious e) None of them
Pair of Words
46) RACQUET:TENNIS
a) driver:spring board b) Horse:polo c) Bat:cricket d) Gun:Hunting e) None of them
47) SQUARE:CUBE
a) Triangle:Hexagon b) Trapezoid:quadrangle c) Circle:Sphere d) Addition:subtraction e) None of them
48) CLOTHES:LUGGAGE
a)Baggage:train b) Package:post office c) Documents:briefcase d) Airmail:mail carrier
e) None of them
49) GOVERNMENT :TAX
a)Student:fees b)Orange:price c) Company:profit d) Chairman:parliament e)None of them
50) DEGREE:TEMPERATURE
a) Ounce:Weight b) Tathom:volume c) Mass:Energy d) Height:Heat e) None of them

Answers: 26) c, 27)b, 28)d, 29) c, 30)a, 31) b, 32) c, 33) a, 34)d, 35) b, 36)c, 37) a, 38) c, 39) b, 40) c, 41) b, 42) c, 44) d, 45)a, 46)c,47)c, 48)c, 49)c, 50)a.

MIST is looking for Faculty in PME

Faculty Requirement-Dept of PME, MIST


MIST is going to introduce Dept of PME in 2015-16 session. The Dept is looking for Lecture in the field of Petroleum & Mining with qualification of Bachelor and Masters. For details, please contact with Lt Col Farhad, Head, Dept of PME. Cell- 0176 902 4186.
Web: faculty-requirement-dept-of-pme-mist

CHITTAGONG VETERINARY AND ANIMAL SCIENCES UNIVERSITY

CHITTAGONG VETERINARY AND ANIMAL SCIENCES UNIVERSITY
  1. Year of Establishment of CGVC : 1995-96
  2. Year of Establishment of CVASU : 07 August 2006
  3. Location: Khulshi (near Foy's Lake), Zakir Hossain Road,  Chittagong.
  4. No. of Faculties : 03
  5. No. of Departments : 19
  6. No. of Faculties: 03
Faculty of Veterinary Medicine : Departments – 09
Faculty of Food Science & Technology : Departments – 05
Faculty of Fisheries: Departments – 05
  1. No. of Institute: 01
  2. Degree Offered:
Under Graduates:
Doctor of Veterinary Medicine (DVM)
B.Sc. Honours in Food Science & Technology (FST)
B.Sc. Honours in Fisheries (FF)
Post Graduate:
MSc & PhD in Different Discipline
  1. Central Library- No. of total collections: Reference Books- 4,000 , Journals -3,000, Online Access Journal : 10,000 and with 40 Computer high speed broad band access
  2. No. of Faculty Members : 90
  3. No. of Officers: 43.
  4. No. of Supporting Staffs: 126
  5. No. of Halls Residence : 04 (Male-02, Female-02)
  6. Current student's enrolment: 800
  7. Affiliated College : Jhenidah Government Veterinary College, Jhenidah, Bangladesh
  8. Research : 20 on-going Research Projects funded by UGC, BARC, World Bank, FAO, USDA, DANIDA & BAS
  9. No. of Research laboratory: 28 Information copied from CHITTAGONG VETERINARY AND ANIMAL SCIENCES UNIVERSITY website.

JUST admission notice 2015


Reading Passage: IELTS Practice

Feroza’s Childhood

Feroza’s Childhood was full of sufferings and sorrows. She never had a moment of happiness in her life . All she remembered from her childhood was the extreme want of food, want of shelter and want of clothing.
In 1972 at the age of 12 she was married to a 24 year old unemployed man. Feroza entered into her husband’s house with the dreams and hope of a young girl but all she saw was more want. It was Feroza who worked for a handful of grains to feed herself, her mother-in-law and her husband. When her first son was born, she was 19. The birth of a child meant another mouth to feed. Feroza’s toiling days became harder with the birth of her second son in 1982. Read more--------------

purpose of reading test in IELTS

There are four skill test in IELTS test.  Reading test is one of them. Why this test is included in IELTS Test- The IELTS Reading test is designed to assess a wide range of reading skills, including how well a examinees-
  • Read for the general sense of a passage
  • Read for the main ideas from the passage
  • Read for detail in a passage
  • Understand inferences and implied meaning from the passage
  • Recognize a writer’s opinions, attitudes and purpose
  • Follow the development of an argument
This is the case for whichever version of the IELTS test one examinees are taking.
courtesy: British Council.